OPSZ körlevél 2

Iktatószám: 18-1/2009.

Az Országos Polgárőr Szövetség Elnökének

Körlevele

 

valamennyi Polgárőr Egyesület és Szövetség Elnökének

 

Tisztelt Elnök Asszonyok, Elnök Urak!

Az Országos Polgárőr Szövetség 2008. december 6.-i rendkívüli Közgyűlésén a Polgárőrség reformja, esetleges jövője is szóba került a polgárőrök nagy többségének követelésére, amelyet egyesek félreértettek, vagy szándékosan eltorzítva, rosszul interpretáltak.

 

Én egy alternatívát felvázoltam, amely a minőségi Polgárőrséget célozta meg több felelősséggel, ismerettel és esetlegesen, valamivel több jogosítvánnyal.

 

A Dunántúl egyik megyéjében bűnüldözésről, fegyverekről, bilincsekről, gumibotokról beszélnek. A Közgyűlésen mindössze a szolgálatos polgárőr védelméről esett szó, hogy önvédelmi eszközzel is el lehetne látni őket, illetve a tetten ért elkövetőknek a személyazonosságát az „intézkedő polgárőr” megállapíthassa.

 

Tisztelt Polgárőr Vezetők!

 

Kidolgozott program nincs. Kérek mindenkit, hogy a Polgárőrség érdekében, a Polgárőrség jövőjéről szóló szakmai vitát akkor folytassuk le, amikor az OPSZ Tudományos Tanácsa azt kidolgozza. A „Polgárőrség rövid távú koncepciójának” a kidolgozási határideje 2009. július.

 

Ezeket figyelembe véve az Egyesületek, a Szövetségek a Polgárőrséggel kapcsolatos reform tervezetet 2009. őszén vitathatnák meg. A reformokat a polgárőrök, polgárőr vezetők támogatásával lehet csak megvalósítani, alkotmányos keretek között, a jogállam követelményeinek a figyelembe vételével úgy, hogy a Polgárőrség civil jellege ne csorbuljon és a lakosság bizalmát továbbra is élvezzük. Egészen biztos, hogy nem lesz és nem is lehet a polgárőröknek fegyvere, bilincse, gumibotja, de lehet önvédelmi gázspré és a polgárőrök képzését magasabb szintre emelhetjük.

 

Kérem, hogy a levelet szükség szerint ismertessék a Polgárőrökkel.

 

Budapest, 2009. január 12.

                                       Dr. Túrós András elnök